Rouw en verliesverwerking

Rouw en verliesverwerking

Stilstaan, Omarmen, Loslaten… en weer verder gaan.

Iedereen heeft te maken met verlieservaringen.

Naast het overlijden van mensen om ons heen zijn er veel meer vormen van verlies. Zoals een scheiding, een verbroken contact, kind van gescheiden of scheidende ouders, veranderende intieme relaties, verlies van werk, verlies van gezondheid, verlies van toekomstbeelden, een grote teleurstelling van andere aard.

Al deze situaties veranderen het leven vaak ingrijpend; zekerheden verdwijnen en je wordt teruggeworpen op jezelf en de invulling van je leven.
Na verlies volgt rouw. Het rouwproces is een proces van transformatie; alles is ineens anders, wat vertrouwd was is niet meer. Het erkennen en voelen van de diverse emoties die hierbij een rol kunnen spelen is belangrijk. Soms gaan de emoties dieper dan het verlies alleen en raakt het aan vroegere ervaringen, of oude beelden.

Na het ervaren van de emoties kun je op zoek gaan naar hoe jij jezelf opnieuw wilt verbinden met mensen, mogelijkheden en kansen in veranderde omstandigheden.

Binnen mijn praktijk bied ik begeleiding aan individuele volwassenen, jong volwassenen en (echt)paren met een verlieservaring die actief aandacht willen besteden aan dit proces.

Het ervaren van diverse emoties om vervolgens te kijken naar mogelijkheden,  jezelf opnieuw te kunnen verbinden met het veranderde leven.